close
Guide

Vi Indskrænker Vores Frihed til Fordel for Sikkerhed

Tømre

Hvis du hænger ud med kreative mennesker, der godt kan lide at arbejde med deres hænder, vil du ofte støde på en hård kritisk af alle de her regler i vores samfund. For nyligt talte jeg eksempelvis med en håndværker, der var i gang med at bygge sit eget hjem fra bunden af. Som du nok kan forestille dig, var der rigtigt mange regler og love han skulle tage højde for.

Hans navn er Jonathan Lisø. Han har været tømrermester i snart 14 år, og har dusinvis af store gør-det-selv projekter under bæltet. Jeg tror ærligt talt ikke der er er noget, den mand ikke kan bygge, hvis han sætter sig for det. Det er derfor ikke overraskende, at hans seneste projekt er, at bygge sit nye hjem helt fra bunden af. Vi snakker alt fra at lægge fundamentet, og til at lægge strøm og VVS ind. Han startede med et helt tomt stykke land, og har allerede noget der ligner et hus stablet op.

Han fortalte mig, at hans inspiration til projektet kom fra den følelse, han havde med alle de hjemmebyggede ting han havde. Hver gang han brugte dem, fik han en fantastisk følelse indvendigt. Når han sad på sin hjemmebyggede træbænk og slappede af, så fik han en dejlig fornemmelse i maven, ved tanken om at det var hans egen kreation der lige nu holdt ham oppe fra den kolde jord. Når han drak kaffe af sin skårne trækop, mindede hver smagfuld slurk ham om, at han selv havde skabt den kop der gav ham de velsmagende dråber. Hvor fantastisk ville det ikke være, hvis alt i hans hjem kunne give ham denne gode følelse?

Men det var så her, han begyndte at løbe ind i begrænsninger på, hvad han selv har lov at lave. I Danmark må du godt selv skifte stikkontakter, men du kan ikke lægge strømmen selv, medmindre du er uddannet elektriker. Det var han helt oppe i det røde felt over, og det tog nogle lange samtaler med mig, før han slappede af, og lod en professionel klare de dele.

Det jeg fortalte ham var meget simpelt: vi indskrænker vores frihed til fordel for sikkerhed. Jeg er ikke i tvivl om at han kunne lægge strømmen selv, og få gang i sin belysning hos Stark. Men hvordan ville han have det, hvis en kortslutning i denne ulovlige installation fik det hele til at brænde sammen? Ikke bare ville alt hans hårde arbejde være spildt: han ville også sætte sit eget og sin families liv i fare.

Det kunne han godt se det fornuftige i, og valgte derfor i stedet at fokusere på de ting han godt må lave selv. Det førte til at projektet alt i alt blev hurtigere færdigt, og at hans hjem er fuldstændigt sikkert at bo i.