close
Guide

Hvordan du vælger den rigtige maling?

Hvis du skal have malet træværk, vægge i stuen eller anden opgave indendørs, så skal du selvfølgelig have fundet det rigtige maling til formålet. Men de færreste af os, har nok den store viden indenfor maling og typer.

Hvordan du vælger den rigtige maling til væggen eller loftet?

Malingstyper indendørs

Hvis du skal have malet indendørs, er maling inddelt efter vægmaling, loftmaling eller træ- og metalmaling.

Her er malingen fremstillet til behovet i forhold til dækning, hæfte og udseende.

Vægmaling

Før du finder malingen, så kig på lysindfald i rummet. Er der behov for glans, hvor malingen skinner? For vægmaling har forskellige glans numre, der indikerer høj eller lav glans.

Vaskbarhed er et andet valg som du skal tage stilling til. Vaskbarhed indikerer hvor kraftig eller let du kan tørre på malingen. Det kan være i forhold til badeværelse eller alrum, hvor der måske skal rengøres oftere end andre rum.

Loftmaling

Lofter af puds eller gips bør have en loftmaling der sikrer en helt mat overflade uden refleksioner. Her vil en glansgrad på ca. 3 give det helt matte udtryk, hvor mere glans kan give en ensartet overgang fra væg til loft.

Træloftet er lidt anderledes, her skal du finde noget der hæfter godt indenfor transparent, halvdækkende eller heldækkende type, alt afhængig af hvor meget natur der skal stå frem.

Træ- og metalmaling

Paneler og dørkamme kræver en træ- og metalmaling, som er robust og med høj glansgrad. De fleste glansgrader har ens vaskbarhed, som skal være høj på disse overflader, der især bliver udsat for mange stød, fingre og andet, når der er børn i huset.

Dørkamme og paneler kræver ofte mere arbejde, da der bør matslibes og grundes inden du bruger malingen.

Hvad indeholder malingen?

Maling indeholder pigment, opløsningsmiddel og bindemiddel. Her er bindemidlet afgørende for, hvor malingen skal bruges. Opløsningsmidlet gør ”bare” malingen flydende, og pigmentet sikrer farve i malingen.

Malingstyper?

Overordnet opdeler man indendørs maling i vandbaseret akryl- eller plastmaling, terpentinbasret alkydmaling eller oliemaling, plastalkydmaling på vandbasis og linoliemaling.

Vægmaling bør være akrylplastmaling, der er nem at arbejde med og gøre rent efter. Samtidig kan den bruge ovenpå alkydmaling, mens alkydmaling ikke kan bruges på overflader behandlet med akrylmaling.