close
Guide

Hvem Vinder i De Danske Hjem: Google eller Lægen?

Lægen

Vi danskere følger rigtigt godt med den teknologiske udvikling, også selvom den accelerer år for år. Vi er et af de lande i verden der er bedst til at tilpasse os, og benytte os af de nye teknologiske fremskridt både i vores professionelle og private liv. Det har selvfølgeligt både nogle gode og nogle dårlige sider, i hvert fald hvis man skal tro eksperterne. Det er selvfølgeligt værd at notere, at teknologien bevæger sig så hurtigt, at det er meget svært at sige om noget reelt har negative konsekvenser: før folk har nået at bruge det i mere end et par år, plejer teknologien at være erstattet med noget nyt, eller have udviklet sig til nærmest at være helt uigenkendeligt. Det er derfor en svær proces at vurdere, hvorvidt specifik teknologi alt i alt bidrager med noget positivt eller noget negativt. Overordnet set ser det dog ud til at være noget, der ikke alene forbedrer vores økonomiske situation, men også vores livskvalitet.

Et af de kontroversielle områder er faktisk ikke engang et stort nyt gennembrud i teknologisk udvikling, men derimod måden som et af vores mest kraftfulde værktøjer er begyndt at blive brugt på. De seneste generationer er vokset op med internettet, og kan ikke forestille sig et liv uden adgang til denne enorme informationskilde. De render endda rundt med adgang til internettet 24/7 takket være den smarte telefon de har liggende i lommen. Det betyder at spørgsmål sjældent går ubesvarede: hvis unge mennesker snakker om et emne, og der er noget de ikke ved, så kan de bare slå det op.

Adgang til verdens største informationskilde er i sig selv en god ting. Problemet opstår når folk ikke forholder sig kritisk til den information de kan tilgå der. Alle kan lægge noget på internettet, og derfor er det utroligt vigtigt at dem, der leder efter information, også kan finde ud af, hvad der er til at stole på, og hvad der ikke er. Selv hvis kilden er troværdig, så er man nødt til at spørge sig selv, om man er kvalificeret til fuldt ud at forstå den information man tilgår. Her er der specielt fokus på, at Google ser ud til at have overtaget lægens plads i flere og flere danske hjem. Fremfor at springe i sin Kia Picanto og køre hen til lægen, er folk begyndt bare at slå symptomerne op på internettet, og på den måde forsøge at diagnosticere sig selv.

Hvis man ikke er en ligeså stor Kia fan som jeg er, så kan jeg da godt forstå fristelsen til at spare en køretur i bilen, og blot ligge på sofaen og surfe rundt. Men der er meget misinformation derude, og selv den rigtige information kan være farlig for lægmand at forsøge at tolke.