close
Guide

Har du en Flugtplan Hvis Alt Pludseligt Går Galt?

Fange

Vi hører både fra brandfolk og Falck-reddere, at alle danske hjem bør have en klar plan for, hvordan de vil evakuere huset hvis der går brand i det. Det kan virke lidt overdrevet at træne den slags med sine børn, men det er altså en akavethed der er godt givet ud, hvis uheldet en gang er ude. Vi snakker forskellen på liv og død, og det er kun nogle få timer der skal til for, at hele familien er indforståede med planen, og har øvet den igennem et par gange.

Efter min families seneste gennemgang af vores evakuerings protokol, stillede min ældste søn mig dog et interessant spørgsmål: ”Hvad hvis der var ild i huset, fordi nogle banditter var ude efter os? Så kan vi da ikke bare stå her på græsset!”. Det havde han da helt ret i! Jeg finder det nu ganske usandsynligt, at nogle banditter en gang ville udse sig os som mål, men man ved jo aldrig. Jeg tænkte at det kunne være et sjovt tanke eksperiment at løbe igennem, og det var også en god mulighed for at bonde lidt ekstra med min ældste søn.

Så vi satte os ned, og begynde at lave en flugtplan. En af vores kerne-regler var, at vi skulle forvente at alt gik galt. Telefonerne var døde, så vi kunne ikke ringe efter hjælp. Banditterne var bevæbnede og i flertal, så vi ville være nødt til at flygte.

Vores plan endte faktisk med at ændre vores oprindelige evakueringsplan. Det gik op for os, at vi ligeså godt kunne mødes ved vores Renault Megane, hvis noget var galt. Den holder nemlig tilpas langt fra huset til, at den ikke er i fare hvis der er brand. Samtidig giver den os muligheden for at køre væk, hvis problemet er af en sådan type, at det giver mening at gøre sådan.

Vi smed også en walkie-talkie op til nabo-knægten. Hver aften melder de ”Alt godt” til hinanden over den, og bruger den også nogle gange til at arrangere at tage ud på legepladsen for at lege. Den kommunikations-kanal burde også virke, selvom nogen slukker for mobilmasterne og skærer kablet til vores telefon.

Det endte faktisk med at være en rigtig sjov weekend vi havde med planlægningen af vores flugtplan. Den åbnede mine øjne for nogle sikkerhedsmæssige ting i vores hus, og endte også med at forbedre vores evakueringsplan for brand. Så jeg tør godt anbefale den øvelse til andre fædre derude. Jeg håber selvfølgeligt aldrig at vi får brug for den, men nu har vi den i hvert fald – og det er trods alt bedre, at have den og aldrig få brug for den, end ikke at have den og så pludseligt stå i en dårlig situation.