close
Guide

Etisk tøj til børn

Tøj børn

Når vi snakker etik og tøj til børn er der to underemner, vi kan komme ind på. Det første er de generelle etiske problemstillinger med hensyn til produktionen af tøj, det vil sige ting såsom børnearbejde og sweat shops, der udnytter folks desperation ved at give dem så lav en løn, at de nærmest ikke engang kan overleve. Det andet underemne er hvordan børns beklædning påvirker børnene, for eksempel ved at gøre deres udseende og image til en vigtig del af deres identitet og dermed koble deres tøj sammen med deres selvsikkerhed og selvværd.

Der er mange måder tøj bliver produceret på, lige fra håndsyede jakkesæt og kjoler til masseproducerede t-shirts og strømper. Selve måden, det bliver produceret på, er sjældent noget, der bliver set som et problem – og det er formentlig sjældent et problem, men når dem, der producerer det, arbejder i et miljø, der er sundhedsskadeligt på grund af kemikalier og andet, de ikke kan undgå at indånde eller på anden måde komme i kontakt med, så er det bestemt et problem, der er værd at tage med i sine overvejelser, når man skal beslutte sig for, hvad for noget tøj, man vil købe.

Udover de ekstraordinære omstændigheder med kemikalier, der bliver brugt i produktionen af en lille procentdel af alt det tøj, der bliver produceret, så er der andre arbejdsmiljøer, man så vidt muligt bør undgå at støtte. Så når du køber tøj til dig selv eller børnene, er det en god ide at se efter fair trade og lignende mærker, der signalere at det er et godt mærke rent etisk, så du kan føle dig tryg ved, at andres børn ikke bliver tvunget i arbejde for at dit barn kan have billigt tøj på.

Med hensyn til selvværdet bør du tænke på, om du giver barnet en ide om, at tøj er en nødvendighed eller en måde at dømme andre og blive dømt på. Lad dit barn vælge tøj det selv kan lide, i stedet for tøj og regntøj børn generelt anses som flotte i. Det er altså forskellen på at vælge tøj, der gør dit barn glad, og tøj der er til for at andres opmærksomhed er positiv. Det kan selvfølgelig være en negativ oplevelse for dit barn, at de andre børn ikke kan lide det tøj, dit eget barn nu en gang er glad for, men du også se det som en mulighed for at lære dit barn, at vi mennesker til tider kan være fordømmende, og at det ikke nødvendigvis er flertallet, der har ret.

Lær dig barn at være selvsikker, fordi ingen af de grunde, folk kan finde på for ikke at være selvsikker, giver mening. Selvsikkerhed kommer af en forståelse af sig selv, som de færreste opnår gennem hele deres liv, og selvværd bør komme af, at man sætter sine egne behov før andres, men samtidig forstår forskellen på reelle behov og falske behov.